nieuw energiezuinig gebouw voor Vander Elst NV

Vander Elst nv verdeelt en ontwikkelt elektrotechnische producten, geeft opleidingen en demonstraties. Het bedrijf is haar vorige zetel ontgroeid. Het nieuwe gebouw moet uitnodigen voor wie er belang bij heeft: het leveren en ophalen van producten moet makkelijk kunnen gebeuren en de frontfunctie van het gebouw (opleiding, representatie, showroom) niet hinderen. De opbouw van het gebouw moet helder en eenvoudig zijn om een maximale flexibiliteit naar toekomstig gebruik mogelijk te houden. De verschillende functies zijn intern van elkaar gescheiden. De afwerking, dimensionering van toegangen en kleurbehandeling van het interieur werken als een filter voor de mate van doordringing in het gebouw. 

Het gebouw is energieneutraal: zowel het magazijn als het kantoor worden verwarmd met vloerverwarming, de nodige warmte wordt verkregen door een warmtepomp, de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen, het overschot aan energie wordt op het net gezet. Een uitgekiemd ventilatiesysteem in combinatie met een goede isolatie, goede beglazing en zonnewering maken koeling overbodig. Bovendien is het gebouw zelf een showroom van de nieuwste producten die Vander Elst nv ontwikkelt en aan biedt. De technische uitrusting is KNX gestuurd en maakt gebruik van LED-verlichting en DALI om zoveel mogelijk energie-efficiënt te zijn. Het volledige gebouw heeft een industriële afwerking van zichtbare structuur, windverbanden en beton.

Ik wil een clean gebouw in zwart en wit. 

Frederick Vander Elst, eigenaar

Factsheet

stockage en backoffice

constructie 2012-2013

1200m²

 

nieuwbouw industriegebouw

stabiliteitsstudie LIME

zonnepanelen, warmtepomp, regenwaterrecuperatie, KNX, DALI