White Haus

Black Art

Wat een prachtige ervaring om deze oude art-deco woning opnieuw tevoorschijn te halen vanonder lagen en lagen slechte smaak.

Het was liefde op het eerste gezicht. Hoewel de woning, na jaren onzorgvuldige verbouwingen en weinig respectvolle aanpassingen, nog maar weinig van haar Art-Deco pracht toonde, was het voor de nieuwe eigenaar en voor ons heel duidelijk dat het opnieuw een prachtige parel kon worden. Er was niet veel meer over dat herinnerde aan de oorspronkelijke Art-Deco architectuur. We hebben haar gestript van de opgespaarde lagen smakeloos bloemetjesbehang en tot de pure, kale vormen teruggebracht. Ze werd gemoderniseerd en haar ruimtes zijn opnieuw, crisp, net en leesbaar gesteld.

kitchen, with view of the garden and the pool

En daar was ze weer, opgefrist, zuiver en verjongd. De monochromatische aankleding versterkt de ruimtelijkheid.  In haar puurheid leunt ze vandaag meer aan bij Bauhaus dan bij Art-Deco. Haar oorspronkelijke indeling is in grote mate gerespecteerd. Ze heeft nu wel een 21ste -eeuwse keuken: een grote opengewerkte leefkeuken over de volledige breedte van het huis. De relaties met de aangrenzende eetkamer aan de ene kant en de tuin aan de andere kant wordt versterkt.

Er hoorde ook een nieuw zwembad met poolhouse en een terras aan de achterzijde van de woning bij. De inplanting van het zwembad en poolhouse is een evenwichtsoefening geweest. De uitdagingen waren vooral het respecteren van de bestaande monumentale woning, met daar recht tegenover de monumentale en delicate ceder en de bescherming van die laatste tijdens de werken, het niveauverschil van de tuin met de lager gelegen woning, de noordelijke oriëntatie, de privacy tav de oprit en het zicht vanop de straat, de aansluiting met de bestaande leefruimtes en de stedenbouwkundige complexiteit van het geheel.De vernieuwde tuin kwam tot stand in samenwerking met het tuinontwerp en aanlegbedrijf Groener. De onderbroken rijen hagen worden afgewisseld met bloemenweiden beplant met inheemse wilde bloemen.

privéwoning

2015-2016

volledige renovatie 

bouw zwembad en poolhouse 

photos: Georges De Kinder