theuxstraat

een kleine rijwoning wordt een ruim huis

Hoe een smal rijhuis groots en ruim werd.

Een smalle, kleine woning in Etterbeek smeekte om grotere en vooral ruimere leefruimtes. Het had een klassieke indeling met hal, gang en trap. De resterende ruimte geeft geen bruikbare leefomgeving. Bovendien gebruiken de bewoners vooral de fiets voor hun verplaatsingen en willen ze een oplossing voor fietsen in de hal. Het gelijkvloers en de eerste verdieping werden aan de achterzijde volledig afgebroken terwijl het bovenliggende dak behouden wordt en ondersteund wordt. Alle binnenmuren verdwijnen, de bovenliggende constructie wordt opgevangen door stalen liggers. In de plaats komt een open leefruimte over meerdere niveaus en een uitbreiding op twee verdiepingen.

Er komen grote gevelopeningen achteraan, zodat er veel licht binnen stroomt en een gevoel van ruimte en perspectief wordt versterkt. Een nieuwe trap slingert zich door de ruimte en iedere overloop wordt vergroot zodat een bruikbare ruimte ontstaat: een werkplek, een bibliotheek, een dressing. Geen fietsen meer in de gang, er komt een fietsgarage in de woning op straatniveau. Het dak van de box vormt de eerste bruikbare overloop. In plaats van een klassieke indeling met hal, gang en trap met veel plaatsverlies krijg je een vloeiende ruimte over meerdere verdiepingen met veel lichtinval en een grote ruimtelijkheid

‘Een knap voorbeeld van hoe er gegoocheld wordt met een beperkte oppervlakte zodat het eindresultaat er één is met ruimtegevoel en lichtinval.’

Katrien & Geert, owners

Factsheet

privéwoning Etterbeek

constructie 2010-2012

150m²

aannemer: Bati – Jozef Demulder

trappen: ybis

volledige renovatie behoud van bestaande aanwezige elementen in de woning staalconstructie stabiliteitsstudie: STABITON foto’s: Georges De Kinder