Huis Clos

Open Vue

Onze bouwheer is in het bezit van een enorme bouwgrond op wandelafstand van het station van een Vlaamse gemeente in de rand van Brussel.

We stellen voor het terrein op te splitsen om met de verkoop van de ene helft de constructie van een halfopen ééngezinswoning op de andere helft te financieren. Het terrein is ruitvormig, heeft een belangrijke helling en een prachtig uitzicht. Meteen is duidelijk dat dit uitzicht over een groene vallei aan de tuinzijde een sleutelrol zal spelen in het ontwerp. De voornaamste aandachtspunten zijn voldoende afschermen van de straat, levenslang wonen en een grote aandacht voor natuurlijk licht.

In samenspraak met de bouwheer krijgt het project verder vorm: Uiteraard voorzien we de leefruimtes achteraan met een focus op het uitzicht. Door de helling van het terrein kunnen we een deel van de woning ingraven, het groendak kan zo overvloeien in de natuurlijke helling van het terrein waardoor de woning zich op een zachte manier verschuilt voor de buitenwereld. Met het oosten aan de straatzijde en het westen in de tuin is een patio een goede keuze om alle leefruimtes de hele dag door te laten baden in het licht. We willen geen overbezonning dus worden de warmste geveldelen gesloten gehouden. De patio scheidt het thuiskantoor, de eerste ruimte in de woning van de andere leefruimtes aan de tuinkant. Dit thuiskantoor kan later omgevormd worden tot slaapkamer met een badkamer aan de overkant van de gang. Meteen heeft deze slaapkamer met de patio een eigen omsloten buitenruimte, met de hele dag bezonning.

Een prachtig uitzicht, het licht en de warmte van de zon, dat zijn dingen waar we ons hele leven van kunnen genieten. 

De hoekverdraaiing op het gelijkvloers richt de leefruimte helemaal naar de vallei. Alle raamopeningen op het gelijkvloers zijn verdieping hoog en dirigeren de blik naar het uitzicht en de tuin. Hierdoor is er vanuit het thuiskantoor/slaapkamer een doorzicht doorheen het volledige gelijkvloers en dus ook zicht op de vallei. De bouwheer heeft een affiniteit met Scandinavië en Scandinavisch design. Wat meteen ook de inspiratie is voor de vormgeving. De tweeledigheid tussen gelijkvloers en verdieping, straatkant en tuinzijde vergroten het idee van de huis clos. Het beeld aan de straatkant laat in niets vermoeden dat zich daarachter een erg open leefruimte bevindt die baadt in licht en ruimte. Ook de master bedroom achteraan, met een deels inpandig terras, richt zich naar de omgeving. Zodat het eerste zicht bij ontwaken er één is van een mistige vallei verlicht door de eerste zon van de dag.

 

 

half-open ééngezinswoning

2017-

nieuwbouw

lage energie