Molière

Uptown Light

Hoe een groot huis op een klein terrein op zoek gaat naar licht.

‘Een aparte safehaven, om even alles, kinderen incluis, buiten te kunnen laten, net of we weer dertig zijn’ Ondanks dat de ruime herenwoning in de statige Molièrelaan nog in goede staat was, beantwoorde het toch niet aan een specifieke wens van de bewoners.   We bouwden een volledig nieuw dak. Eentje met plaats voor een penthouse studio zodat de ouders even weg kunnen zijn in eigen huis. Er is een master bedroom die werd aangevuld met een leefruimte, een terras, een kitchenette en een badkamer. Lichten en zichten primeren hier: zowel aan straatzijde als achteraan werden grote ramen voorzien. Veel licht en zicht over de daken heen.

Naast het toevoegen van een penthouse, word het gelijkvloers en de 1e verdieping aan de achtergevel aangepakt. De woning, op een perceel zonder tuin, miste licht en ruimtelijkheid. Aan de achtergevel komt een kleine uitbreiding: vloeren, wanden en plafonds in glas. Grote schuifdeuren, een groot dakraam en een glazen vloer zorgen voor lichtpenetratie, zichten en een ruimtelijkheid tot diep in de woning. Op die manier werd een donkere, noord-gerichte achtergevel helemaal opengewerkt.    

‘Les fenêtres, le plus grand possible.’

D., Eigenaar

De rest van de woning werd opgefrist en punctueel van kleine verbeteringen voorzien (ventilatie, isolatie, etc).   Alle verbouwingswerken werden uitgevoerd met een maximaal behoud van de aanwezige oorspronkelijke decoratieve elementen.

privéwoning Vorst 2014-2015 m² aannemer: Puchalski

volledige renovatie behoud oorspronkelijke elementen aanwezig in de woning foto’s: Benjamin Brolet