Fond'roy

Piece of Pie

Het leek een onmogelijke opdracht om op dit taartvormige terrein in helling, op een knooppunt van verschillende bouwvoorschriften een comfortabele woning met drie slaapkamers te bouwen.

De vorm van het terrein, de geldende bouwvoorschriften, de aangrenzende bebouwde context, het bestaande en te behouden reliëf op het terrein en de wens van de bouwheer om het terrein maximaal te benutten hebben een grote invloed op de vormgeving, constructiewijze en de materialen van de woning. Er wordt gevraagd een voldoende ruime en transparante woning te ontwikkelen met aangename, grote ruimtes, doorzichten en voldoende privacy tov de straat en de buren, met maximaal behoud van de bebossing en het reliëf van het terrein. Geïnspireerd door de subtiele manier waarop een vrouw in avondjurk haar jurk optilt om de trap te bestijgen, klimt de woning op het talud van het terrein.

Ze bestaat uit een stenen sokkel met daarover gedrapeerd een houten gevelafwerking. De stenen sokkel heeft een zwart en ruw voorkomen. In de houten verticale bekleding wordt een ritmering voorzien door de voegbreedte tussen de planken en de breedte van de planken te wijzigen. Op die manier komt er een vloeiende beweging in de gevel en wordt de monotonie doorbroken. De woning voldoet aan de eisen voor lage-energie. Ze is opgetrokken worden in houtskelet en bestaat uit voornamelijk ecologische bouwmaterialen, is voorzien van groendaken en uitgerust met vloerverwarming en ventilatie D+.

Factsheet

privewoning constructie: 2012-2013 280m² aannemer: conceptenergy

nieuwbouw lage energie houtskelet ecologische bouwmaterialen