Een interview met de architecten

Architecten Anja Strubbe en Iwein Proot gaan veel verder dan het zuiver esthetisch ontwerpen. Het menselijke aspect; je thuis voelen in een woning of op een werkplek is essentieel voor hen. Een ruimte moet immers ook functioneel zijn en perfect voldoen aan de noden van haar specifieke bewoners. Empatisch en met een frisse blik, zorgen zij voor concrete en haalbare ontwerpen die altijd een stapje verder reiken. Ook aan de technische uitwerking en werfopvolging besteden zij veel aandacht. Alle projecten worden bovendien door beiden opgevolgd. Hierdoor heb je als klant – zowel creatief als technisch – steeds twee klankborden. Architectuur is voor StrubbE-ProoT steeds een ‘en-en’ verhaal.

Hoe ontstond jullie architectenbureau? 

Iwein: “Wij werden een koppel tijdens onze studies architectuur, waardoor we al zeer lang nauw samenwerken. Na die opleiding gingen we bij grote architectenbureaus in Brussel aan de slag om ervaring op te doen.  ’s Avonds en in het weekend werkten we verder aan eigen projecten. Het was een bijzonder leerrijke periode omdat we onze eigen creativiteit bleven voeden en tegelijk veel praktische en technische ervaring opdeden.” Anja: “Toch kregen we het steeds moeilijker met de logge werkstructuren van die grote bureaus. Gaandeweg ontdekten we namelijk dat onze eigen focus zeer sterk op het menselijk aspect binnen de architectuur ligt. Wie zijn de personen die een woning of ruimte gebruiken? Waar zijn ze mee bezig? Wat is belangrijk voor hen? Die menselijke aanpak plaatsen wij zeer centraal; zowel in het ontwerp als in onze manier van aanpak. Daarom besloten we precies tien jaar geleden om een eigen bureau te beginnen.”

Hoe komt een ontwerp tot stand? 

Iwein: “Wij starten steeds met een lang gesprek aan het begin van elke nieuwe samenwerking. Hierin luisteren we en stellen we veel vragen om zo de noden en wensen zeer duidelijk te krijgen. Die vragen dienen ook om klanten te prikkelen zodat ze in het uiten van hun wensen buiten de lijntjes durven kleuren.” Anja: “Vaak hebben mensen zelf al ideeën omtrent hun bouwproject of denken ze dat hun dromen onbegonnen werk zijn. Niks is minder waar. Wij houden net van moeilijke vraagstukken.” (lacht) Iwein: Ken je de quote van autoconstructeur Henry Ford? ‘If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.’ De essentie hiervan vind ik zeer interessant.  Soms willen mensen meer licht en denken ze dat de oplossing in een groter raam zit. Uiteraard, dat klopt maar er zijn nog veel meer mogelijkheden die misschien minder voor de hand liggen. Wij bekijken uitdagingen altijd op een verfrissende manier.” Anja: “Door onze expertise kunnen we steeds concrete en haalbare oplossingen bedenken die meestal veel verder reiken dan waar cliënten in eerste instantie zelf aan denken. Vaak gaan we zelfs bewust een stap verder in onze eerste schetsen. Zeker wanneer we aanvoelen dat een bepaald ontwerp een nog beter antwoord op hun vragen kan bieden. Maar ook hierbij laten we veel inspraak aan onze klanten. We vragen hen om die eerste schetsen mee naar huis te nemen en om dagelijks te kijken welke gevoelens ze bij de ruimte hebben met het nieuwe ontwerp in gedachten. Op die manier wordt er – ook op gevoelsniveau – veel bewuster mee omgegaan.  Wanneer we terug afspreken, kijken we waar we extra voorstellen formuleren of waar we best een stap terugzetten.”

Korte bio Anja

1999 Master in architecture – Honors – Sint Lucas BXL
           Additional training in planning and urbanism Interuniversitary formation coordinated by: RUG Formation energy-conscious architect, Flemish region Various trainings techniques and good execution Security coordinator level A
 2005-present  Strubbe Proot Architects
 2003-2005  SUMprojects, project manager
 2002-2003  Joël Claisse et Associés, employee
 2001-2002  Eric Willemart Architectes, employee
 2001  Architectenbureau D. Coopman, employee
   member board of director NASCI vzw
   member Artemis
20141020-161456-septa-IneDehandschutter

Founding Sept-A was a simple decision. It was the only way to make sure that we could do what we’ve always wanted to do. Help people with the quests for better living.

Anja

Korte bio Iwein

1999 Master in architecture – Sint Lucas Gent
           Additional training in planning and urbanism Interuniversitary formation coordinated by: RUG Various trainings concerning project management, techniques and good execution Passive construction training PHP
 2005-present  Strubbe Proot Architects
 2014-present  consultant Brix & co, experts in logistics
 2002-2014 BOA-ARTER, project management
 2001-2002 Architectenkooperatief, employee
  member board of directors school Heilige familie Schaarbeek
  member VOKA Vilvoorde
20150213-152335-septa-IneDehandschutter

Wat is de essentie van de projecten die jullie ontwerpen? 

Anja: “Je thuis voelen in een woning of op een werkplek is essentieel voor ons. Het esthetische is uiteraard ook zeer belangrijk; dat spreekt voor zich. Lijnen, vormen, ruimtes en perspectieven moeten kloppen en een mooi geheel vormen maar daar mag het niet stoppen. Een ruimte moet ook functioneel zijn. Wij hebben zelf vier kinderen en weten hoe het is om een leefruimte optimaal te benutten. Een woning of kantoor moet ook echt een gebruiksruimte zijn. Hoe zich dat best uit is voor iedereen anders. Wij verbouwen bijvoorbeeld de woonst van een muzikant met een thuisstudio, de stadswoning van een groot gezin of het appartement van een vrijgezel die amper thuis is. Evengoed realiseren wij het kantoren met magazijncomplex van ‘Vander Elst’ of de verbouwing van een woning in Art Deco-stijl, inclusief zwembad en poolhouse. Al die diverse klanten vragen een aparte aanpak. Daarom vertrekken wij steeds vanuit die mensen hun levenswijze en noden in het ontwerp. Wij gaan dus veel verder dan het zuiver esthetisch ontwerpen.” Iwein: “Wat doe je wanneer je binnenkomt? Welke activiteiten doe je ’s morgens, wat doe je ’s avonds, … Wat is belangrijk voor jullie als bewoners, enzovoort. Wij denken steeds in processen tijdens het ontwerpen. Voor een familie die het zeer belangrijk vindt om elke avond uitgebreid samen te eten, zullen we een heel andere keukenruimte ontwerpen dan voor een vrijgezel die amper kookt. Die zaken lijken evident, maar wij vinden dat daar in sommige bureaus te vaak aan voorbij gegaan wordt. Een ruimte oogt esthetisch dan wel mooi, maar psychologisch klopt het niet met de bewoners. Dat pakken wij totaal anders aan.” Anja: “Een ruimte moet nu kloppen maar moet ook mee kunnen evolueren met het leven van haar bewoners. Bijgevolg denken we bij het ontwerpen ook al na over nog meer flexibele mogelijkheden en indelingen van ruimtes. Bij ons is het echt een ‘en-en’ verhaal.

Zijn er nog zaken die jullie belangrijk vinden? 

Anja “Bij een verbouwing zullen wij zo veel mogelijk rekening houden met knappe historische elementen van een gebouw. Denk maar aan vloeren in mozaïek, nissen, prachtige oude deuren, … De charme en geschiedenis van een gebouw dragen in onze ontwerpen enorm bij tot de sfeer en het je eigen maken van een plek om zo een uniek thuisgevoel te creëren. Wij krijgen vaak complimenten over de manier waarop we oude elementen in een zeer hedendaagse verbouwing integreren.” Iwein: “De beschikbare ruimte maximaliseren en zo veel mogelijk licht binnentrekken is ook zeer belangrijk. Grote ramen, daklichten, dakvlakramen, tussenverdiepen met glazen vloeren, geïntegreerde reflexiepanelen, … we doen er alles aan om het zicht en licht optimaal te vergroten. Behalve uiteraard voor mensen die het donker prefereren.” (lacht) Anja: “Onze nieuwbouwprojecten zijn altijd lage energiewoningen of –werkplekken en ook in onze verbouwingen proberen we steeds zo energiezuinig mogelijk te werken. Duurzaamheid vinden we belangrijk en dus proberen we dat zo veel mogelijk te integreren.”

Naast knappe ontwerpen wil men ook praktische zekerheid. Wat zijn hierin jullie sterktes? 

Iwein: “Wij doen zo veel mogelijk samen; van het ontwerpen tot het finetunen en het beheer van het uitvoeringsdossier. Ook elke strategische keuze nemen we samen. Bijgevolg kennen we beiden alle projecten zeer goed en kunnen onze klanten rekenen op de knowhow van ons tweeën.” Anja: “Naast architect ben ik ook veiligheidscoördinator waardoor ik ook rekening hou met het onderhoud van materialen en gebouwen. Bepaalde soorten dak- of gevelbekleding bijvoorbeeld hebben na een aantal jaren speciale zorgen nodig; en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Soms zijn het kleine dingen zoals een haak op het dak installeren voor mochten er ooit werken moeten gebeuren. Al die dingen lijken evident maar vaak wordt daar niet aan gedacht door bewoners terwijl het financieel en qua werk achteraf een groot verschil kan maken. Zelfs tot in de technische afwerking denken wij steeds aan dat functionele en menselijke aspect. Daaruit blijkt nog maar eens waarom wij voorstander zijn van esthetische ontwerpen met een zeer functionele en technische aanpak die het de bewoners of gebruikers van het pand in alle opzichten zo aangenaam mogelijk maakt. “ Iwein: “Elke week gaan wij ook zelf naar de werf voor de opvolging en voor het contact met de aannemer. Door onze jarenlange ervaring, hebben we bovendien zeer professionele en betrouwbare connecties opgebouwd.  Het zijn personen met een sterke technische knowhow die we kunnen inschakelen in de (ver)bouwfase. Al kunnen mensen natuurlijk ook altijd kiezen voor hun eigen aannemer.” Anja: “Veel van onze klanten zijn ondertussen vrienden of blijven kennissen. Daardoor zien we hoe een huis of werkplek nu gebruikt wordt en dat is fijn. Zeker wanneer we horen hoe blij ze zijn met de huidige ruimte en onze persoonlijke aanpak. Tevreden klanten met een knappe woning die volledig past bij hun levensstijl is voor ons het mooiste geschenk en bewijs dat onze persoonlijke aanpak werkt.“ Iwein: “De beschikbare ruimte maximaliseren en zo veel mogelijk licht binnentrekken is ook zeer belangrijk. Grote ramen, daklichten, dakvlakramen, tussenverdiepen met glazen vloeren, geïntegreerde reflexiepanelen, … we doen er alles aan om het zicht en licht optimaal te vergroten. Behalve uiteraard voor mensen die het donker prefereren.” (lacht) Anja: “Onze nieuwbouwprojecten zijn altijd lage energiewoningen of –werkplekken en ook in onze verbouwingen proberen we steeds zo energiezuinig mogelijk te werken. Duurzaamheid vinden we belangrijk en dus proberen we dat zo veel mogelijk te integreren.”